Pravidla soutěže

Pravidla soutěže SLAVÍK

  1. Soutěž je určena pro zpěvačky a zpěváky do 24 let. Je zaměřena na oblast populární hudby. Soutěží jednotlivci, pokud jde o vokální skupinu, je účast též možná v případě, že se jedná o smysluplný vícehlas. Nelze použít zpěv několika zpěváků v unisonu. Zařazení skupiny do kategorie určuje věk nejstaršího člena.
  2. Soutěž je určena především pro účastníky z okresu, kde se pořádá, ale mohou se jí zúčastnit i ti, kteří mají bydliště jinde. Pokud však při výběru do finále nastane situace, že bude třeba některé z přihlášených vyřadit z důvodu snížení počtu, bude se postupovat takto: přednost má vždy soutěžící, který je v předběžném výběru hodnocen lépe. Pokud více soutěžících má stejné hodnocení a bude nutno počet snížit, mají přednost vstupu do finále ti, kteří jsou "místní". Pořadatelé si dále vyhrazují právo upravit výběr soutěžících tak, aby byly ve finále obsazeny všechny věkové kategorie.
  3. Soutěží se ve třech kategoriích podle věku:
    1. do 9 let
    2. od 10 do 13 let
    3. od 14 do 24 let
    Rozhodující je věk v den pořádání soutěže.
  4. Z technických důvodů se nedoporučuje zajišťovat hudební doprovod živými nástroji. Používáme hudební podklady, které musí mít tyto parametry:
    • studiová kvalita, nahrávka musí být vytvořena spíše živými hudebníky, vyloučeny jsou hudební automaty nižší třídy, nebo nekvalitní MIDI
    • kvalitní aranž, která je totožná, nebo velice podobná originálu, v případě jiné úpravy se musí jednat o umělecky dobře zpracovanou verzi
    • hudební podklad nesmí obsahovat zdvojení hlavního hlasu, povoleny jsou pouze doprovodné sbory s odlišným melodickým vedením
    Pokud soutěžící nemá vlastní hudební podklad, bude mu zdarma po včasné domluvě připraven / viz. inf. pro soutěžící /.
    Živý doprovod je možný nejvýše se třemi hudebními nástroji a musí kvalitou odpovídat ostatnímu programu.
    Průměrná délka soutěžní písně je nejvýše 4 minuty. Pořadatelé si vyhrazují právo určit výběr písní v zájmu dramaturgického plánu.
  5. Výkony soutěžících hodnotí odborná porota, která si zvolí svého předsedu. Důraz při hodnocení se klade na čistotu a originalitu pěveckého projevu i na celkový dojem na podiu. Porota může udílet i zvláštní ceny např. za vlastní tvorbu, choreografii apod.
    Členové poroty nesmí být v příbuzenském vztahu k soutěžícím.
  6. V každé kategorii jsou udělena 3 místa a ze všech oceněných je vybrán absolutní vítěz, který se kromě všeho ostatního vyznačuje i určitou vyzrálostí. Kromě získání titulu a ceny má možnost postupu do dalších soutěží s naší pomocí.
  7. Absolutní vítěz má právo v dalším ročníku zasednout v porotě a vystoupit jako host. Následující ročník musí vynechat, dostává však volnou vstupenku, aby se akce mohl zúčastnit. Teprve po třech letech / pokud splňuje věkový limit / se může opět přihlásit jako soutěžící.
    Pokud soutěžící získá v první, nebo druhé kategorii 3x za sebou první cenu, nesmí již v této kategorii soutěžit a po dosažení věkového limitu nastoupí až ve vyšší kategorii. Pokud někdo 3x po sobě získá první místo ve 3. kategorii a nestane se současně absolutním vítězem, musí 1 rok vynechat.
    Všichni soutěžící, kteří mají dle těchto pravidel "soutěžní přestávku", dostávají volnou vstupenku a mohou se jako pozorovatelé účastnit i přípravných schůzek. Navíc všichni takto úspěšní účastníci mohou být zváni k vystoupení nebo do poroty na soutěžích v jiných městech.
  8. Při vyhlášení soutěže je určen den uzávěrky. Po tomto dni již není zaručena možnost se přihlásit, nebo měnit domluvené písně.
    Při vyšším počtu přihlášených se provádí předkola a výběr nejlepších. Maximální počet soutěžních písní je 21, s tím, že v ideálním stavu je každá kategorie zastoupena sedmi účastníky.
  9. Soutěžící se přihlásí podáním přihlášky a zaplacením přihlašovacího poplatku, který je určen pořadateli. Po splnění této podmínky má právo na odbornou pomoc při přípravě, získání vlastního hudebního podkladu, účast na zkouškách i na soutěži v případě, že neprojde předkolem.
  10. Soutěžní písně, které zazní na finále, se mohou opět zpívat až po třech letech. Soutěžící nesmí v průběhu celé své soutěžní kariéry zpívat vícekrát stejnou píseň.
  11. Ve sporných případech při rozhodování poroty určí konečné řešení předseda poroty.
    Ve sporných případech ve výkladu pravidel, výjimek pro danou situaci, organizačních záležitostí apod. rozhoduje hlavní pořadatel (president) soutěže.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ostatní