Informace pro soutěžící

Informace pro soutěžící

  1. Vyberte si několik písní, které chcete zpívat a rozmyslete jejich pořadí podle důležitosti. Na vyzkoušení zpěvu při zkoušce je možné použít jakoukoliv píseň, avšak na vlastní soutěž se nesmí vybrat písně, které zazněly v minulých dvou letech. Jejich seznam je ZDE .
    Rada: vybírejte posluchačsky zajímavé písně a především takové, které zazpíváte bez větší námahy. To hlavně v případě, že nemáte patřičné zkušenosti. Řiďte se zásadou, že dobře zazpívaná lehčí píseň bude působit lépe, než nezvládnutá těžší! Uvědomte si, že ne na každou nahrávku lze dobře vytvořit hudební podklad. Problematické jsou písně, které obsahují hodně sborů (ty se musí nahradit jinými zvuky), dále písně, které využívají hodně zvukových efektů a studiových triků (zde je výroba tak náročná, že není časově možná) a písně, které obsahují mnoho nepravidelností a je náročné je vytvořit bez živé kapely. Výroba takovýchto podkladů se musí z časových důvodů nutně ošidit a výsledek nemusí splnit očekávání!
  2. Na domluvu doprovodu přineste CD / MD / s nahrávkou písně, případně MK. Pokud máte nahrávku na jiném nosiči, vezměte s sebou i příslušný přehrávač. Práci nám usnadní též notový záznam.
    Každý, pro koho se bude hudební doprovod vytvářet, musí nejdříve zkusit píseň zazpívat s původní zeslabenou nahrávkou. Pokud prokáže, že bude schopen píseň zvládnout tak jak je, nebo v úpravě pro jeho hlasový rozsah, bude mu během 7 - 14 dní doprovod připraven.
    Vyluštění hudby z nahrávky, sepsání aranže a opětovné studiové natočení je nejnáročnější věcí na soutěži a tak musí být jisté, že interpret věc zvládá. K dispozici jsou též hotové doprovody, které je možno vykoušet a někdy i použít. Seznam všech doprovodů je ZDE (jedná se o všechny nahrávky našeho studia, avšak řada z nich je i jiného zaměření, než Slavík). Pokud by se odkaz neotevřel, klikněte na něho pravým tlačítkam myši a dejte "Uložit cíl jako" a poté jej otevřete v počítači.
    Hotový doprovod + společná závěrečná píseň vám budou nahrány buď zdarma na vlastní MK, či zaslány na e-mail v mp3. Pokud chcete CD, stojí 50 Kč.
    Pokud máte vlastní hudební podklad, může být použt v případě, že se jedná o kvalitně technicky i aranžersky zpracovanou nahrávku. Většinou nepoužitelné bývají doprovody ze samohrajek a midi z různých hudebních automatů či internetu.
    Rada: všechny donesené materiály si podepište. Na domluvu se ozvěte, nebo dostavte co nejdříve, neboť pak budete mít více času na přípravu a také při výběru písně bude dána přednost dříve příchozímu, pokud o ni bude mít zájem více soutěžících.
  3. Pokud máte vlastní píseň (což je vítáno), je nutno přinést její text s akordickými značkami a nejlépe i notový zápis. Nahrávka může být i na MK a stačí v takové kvalitě, aby bylo možno porozumět vašemu autorskému záměru. Pro začínající autory je toto možnost získat za symbolickou cenu nahrávku hudby své písně v ceně několika tis. Kč!
  4. Jestliže to povaha písně dovoluje a umíte ji dobře interpretovat pomocí 1 - 3 hud. nástrojů, je též možný živý doprovod. Pro toto řešení se rozhodneme pouze ve výjimečných případech, kdy kvalitou provedení věc zapadá do ostatního programu.
  5. Soutěžící, kteří v předchozích kolech projevili nesolidní jednání při přípravě (např.si nechali vytvořit hud.podklad a bez omluvy se již nedostavili, nebo bez omluvy nepřišli na finále apod.), budou zapsáni na "černou listinu" a v příštích letech bude jejich účast na soutěži nežádoucí. O každém případu však pořadatelé rozhodnou jednotlivě a zváží jak se k účasti postaví.
  6. Po soutěži bude pro studijní účely vytvořena nahrávka soutěže (asi 2CD). Kdo bude mít o ni zájem, musí se přihlásit nejdéle do 14 dní po soutěži.
  7. Všechny konzultace ohledně doprovodů, výběru písní a technických záležitostí vyřizuje Petr Suchomel (viz. "Kontakty").
  8. Píseň Slavíci: MP3 Text

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pravidla soutěže

Ostatní